23 квітня відзначається професійне свято – Всеукраїнський день психолога.





Україна знаходиться на зламі часів – побудови сучасного європейського суспільства. В цей тяжкий період, українці під важким емоційним тягарем: загострення соціально-економічних умов життя, зміни у політиці, військові дії на сході країни, потоки негативної інформації з телеекранів та інтернету, пандемія COVID-19.
Психологи першими відчувають наслідки суспільних змін та вплив на життя людини.
Сьогодні великою цінністю є можливість бути почутим, відверто розповісти про свої почуття та проблеми, при цьому не боятися осуду. Фахівці-психологи не дають порад, а дають можливість скинути негативний тягар думок, самостійно розібратися у своїх почуттях і знайти шлях та сили рухатися вперед не озираючись назад!
До Всеукраїнського дня психолога пропонуємо до уваги наступні вправи, направлені на підтримку емоційного благополуччя  під час карантину.
Ці практичні вправи, дозволяють:
!  навчитись психологічній саморегуляції;
!  трансформувати негативні переживання у позитивні емоційні стани;
!  виробити навички адекватної поведінки в стресових ситуаціях;
!  набути впевненості в собі.
Вправа «Заспокійливе дихання».
Даний тип дихання використовується в різних ситуаціях для зменшення надлишкового збудження і нервового напруження. Цей тип дихання може нейтралізувати нервово-психічні наслідки конфлікту, зняти хвилювання перед певною діяльністю та допомогти розслабитися.
Повільно глибоко вдихніть через ніс і на межі вдиху затримайте дихання, потім повільно видихніть через ніс. Знову вдих, затримка дихання, видих довше на 1-2 секунди. Фаза видиху весь час збільшується. Уявляйте собі, що з кожним видихом ви позбавляєтесь стресового напруження.
Перша цифра – вдих, друга – видих, в дужках – затримка дихання: 4-4(2), 4-5(2), 4-6(2), 4-7(2), 4-8(2), 4-8(2), 5-8(2), 6-8(3), 7-8(3), 8-8(4), 8-8(4), 7-8(3), 6-7(3), 5-6(2), 4-5(2).
Вправа «Рятування від тривог».
Мета: зняття тривоги, занепокоєння, підготовка до очікуваної стресової ситуації.
Розслабтеся і уявіть, що ви сидите на чудовій зеленій галявині в ясний сонячний день... Небо осяяне веселкою, і частка цього сяйва належить вам... Воно яскравіше тисячі сонць... Його промені м’яко і ласкаво пригрівають вашу голову, проникають у тіло, розливаються по ньому, воно все наповнюється світлом, у якому розчиняються ваші турботи і тривоги, всі негативні думки і почуття, страхи і передчуття. Все негативне залишає ваше тіло, перетворившись в темний дим, який швидко розвиває ніжний вітер. Ви позбавлені від тривог, ви очищені, вам світло і радісно!
Вправа «Ворона на шафі»
Якщо певна людина викликає у вас негативні емоції, а вам доводиться взаємодіяти з нею, можна зменшити своє напруження, подумки домальовуючи реальну картину ситуації. Наприклад, уявіть цю людину дуже маленькою, у смішному вбранні або розташуйте її на значній відстані від себе, у дивному місці, змініть в уяві тембр її голосу тощо. Тобто віднайдіть такі доповнення до психотравмувальної ситуації, що зроблять її кумедною або незначущою для вас.
Вправа «чую ­ бачу ­ відчуваю»
Ця вправа допоможе вам відключити свідомість на деякий час і розслабитися.
1. Необхідно сісти зручніше і називати предмети, що вас оточують, без оціночних відчуттів, тобто стіл, стілець, не вказуючи їх розмір, колір. Будь-яка оцінка – відхід від реальності.  
2. Далі необхідно, закривши очі, слухати навколишній світ (спів пташок за вікном, проїзд машини, шарудіння з сусідньої кімнати – будь-які звуки). 
 3. Відстежувати свої відчуття в даний момент (тепло, холод, якісь незручності у положенні тіла).

Пам’ятайте! Не буває прийомів та вправ, які були б ефективними абсолютно для всіх. Комусь легше нормалізувати свій психологічний стан шляхом розслаблення м’язів, декому – шляхом рухової активності. Хтось ліпше використовує можливості уяви, а хтось – абстрактно-логічного мислення. Тому спробувавши методи психологічної саморегуляції, потрібно обрати для себе найефективніший. Як результат зменшується тривалість негативного впливу стресогенної ситуації, знижується рівень негативного впливу стресу на організм людини.

P.S. Щиро вітаємо з професійним святом практичного психолога Шосткинського «ВПУ» Приходько А.Б.. Дякуємо за допомогу нашим дітям у становленні комунікабельної, гармонійної та врівноваженої особистості. Бажаємо міцного здоров’я і простого людського щастя – радіти життю, тому що воно, як відомо, прекрасне!


Коментарі

Популярні публікації