Що ти знаєш про гепатит А?

    В умовах воєнного часу важливо пам’ятати, що під час ведення бойових дій вражаються та руйнуються системи життєзабезпечення людей, погіршуються або взагалі зникають санітарно-побутові умови, доступ до чистої питної води, до чистих продуктів харчування тощо. Внаслідок цього різко збільшується вірогідність виникнення інфекційних хвороб, у т.ч. гепатиту А.

    Захворюваність на гострі вірусні гепатити А, В та С є однією з актуальних медичних і соціальних проблем в Україні. Тому, з метою підвищення обізнаності неповнолітніх про симптоми, методи діагностики, профілактики та лікування медичним працівником було проведено профілактичну бесіду «Що ти знаєш про гепатит А?». Звернуто  увагу неповнолітніх на широку розповсюдженість, високу хронізацію цих інфекційних захворювань. Учні-мешканці осмислили  свою поведінку для убезпечення від ризиків серйозних захворювань, використання можливостей профілактики методами імунізації, ведення здорового способу життя. 



ПАМʼЯТАЄМО‼️

   Вірусний гепатит А (у народному вжитку «жовтуха») – це інфекційна хвороба, яка майже завжди виникає після вживання забруднених вірусами гепатиту А питної води або харчового продукту. Інкубаційний період складає від 14-50 днів. Частіше близько 30 днів. Основні прояви:

  • виражена загальна слабкість та підвищена втомлюваність;
  • підвищення температури тіла;
  • втрата апетиту;
  • діарея (іноді);
  • блювота (іноді);
  • неприємні відчуття в животі;
  • важкість у правому підребер’ї;
  • потемніння сечі (до кольору пива);
  • знебарвлення калу;
  • жовтяниця (пожовтіння склер та шкіри) — буває у 70% дорослих людей.

Проте не у всіх інфікованих проявляються всі ці симптоми.

Щоб вберегти себе від вірусного гепатиту А необхідно притримуватися принципу «чистоти»:

  • чисті руки;
  • чисті продукти харчування;
  • чиста питна вода.

Для цього потрібно дотримуватися правил особистої гігієни: мити руки перед уживанням їжі, а також після кожного відвідування туалету. Воду для пиття брати джерел, у безпеці яких ви впевнені на сто відсотків. Виник сумнів щодо безпеки джерела – пийте лише кип’ячену воду: кип’ятити слід не менше 10 хв. Як альтернатива, споживайте воду бутильовану промислового виробництва. Мийте овочі, фрукти, зелень та ягоди перед уживанням.

Бережіть себе та своїх близьких‼️

Коментарі

Популярні публікації