18 травня - День пам’яті жертв геноциду кримсько-татарського народу


   Починаючи з 1994 року, в Україні 18 травня є Днем скорботи і пам’яті жертв депортації кримських татар, а з 2016 року – День пам'яті жертв геноциду кримсько-татарського народу, згідно з постановою Верховної Ради України від 12 листопада 2015 року «Про визнання геноциду кримськотатарського народу».

  З 18 травня 1944 року приблизно 200 тис. кримських татар депортували з рідного півострова, а за кілька днів увесь народ був позбавлений батьківщини.

 Протягом 12 років кримські татари мали статус «спецпереселенців». За офіційними даними, майже половина кримських татар загинула від голоду та хвороб у дорозі чи на засланні.

   З 2015 року українська держава визнає депортацію 1944 року геноцидом кримських татар.

 З метою вшанування 79-річниці пам’яті жертв геноциду кримсько-татарського народу, популяризації історичної та культурної спадщини з учнями-мешканцями гуртожитку був проведений тематичний захід. Учні дізналися значення термінів «корінні народи», «депортація», «окупація», «анексія», «колаборанти» та ознайомилися з подіями 1944 року в історії кримськотатарського народу, під час яких майже 200 тисяч людей втратили свій дім, а ще тисячі – загинули. Також  діти  переглянули фільм «Хайтарма» Ахтема Сеїтаблаєва (першої художньої картини про депортацію кримських татар).

  Депортація  кримських татар – один із найбільших злочинів радянського режиму, який  привів до масових людських жертв і завдав непоправної шкоди кримськотатарському народу, розвитку його культури, трагічними чином вплинув на його історичний шлях. Тема депортації кримських татар особливо боляче звучить під час окупації Криму Росією і заборони Меджлісу кримськотатарського народу так званою «владою» півострова. Учні шанували  представників кримськотатарського народу, загиблих у результаті геноциду хвилиною мовчання та висловили свою підтримку кримськотатарському народу й шану усім загиблим унаслідок депортації.






Коментарі

Популярні публікації